Glivična okužba nohtov


Kaj so vzroki za glivična okužba nohtov?

Onychomycosis, glivična okužba nohtov, je pogost pojav zaradi določene vrste glivic. Glivice se lahko širijo z osebe na osebo z neposrednim stikom ali preko preprog, nogavic, čevljev. Ti mikroorganizmi rastejo in se širijo v vlažnem, toplem okolju kot so skupni tuši, telovadnice in bazeni. Temno in vlažno okolje vašega čevlje prav tako lahko povzroči glivice na nohtih.


Kako izgleda glivična okužba nohtov?

Zdravi nohti so gladki,rožnati in imajo bele črtice na vrhu, pri glivični okužbi pa spremenijo barvo in videz. Sprva okužijo majhen del nohta in ga obarvajo, okužba lahko postane bela, rumena do rjava ali celo črna. Če se ne zdravi, se okužba lahko razširi globlje v noht kar povzroči odebeljen noht, ki se lušči in povzroča bolečino in neprijeten občutek, v nekaterih primerih noht celo odstopi.

Zato je nujno zdraviti glivično okužbo nohtov ter preprečiti razširitev po večji površini nohta ter na druge nohte. Lahko se oglasite pri zdravniku, ali pa uporabite posebne izdelke za nego.

 

Kako zdraviti glivično okužbo nohtov

 

Za preprečevanje glivične okužbe nohtov,se morate izogibati neposrednemu stiku stopal s tlemi v bazenih, tuših in garderobah tako, da nosite natikače. 

Prav tako naj bodo vaša stopala vedno suha z nošenjem obutve in nogavic, ki dihajo ter absorbirajo potenje. Pogosto jih menjajte, še posebej v toplem vremenu. 

Zdravljenje glivične okužbe nohtov lahko traja dlje časa, zato preprečite okužbo zdravega nohta: 

  • Potem, ko ste se dotikali okuženega nohta, roke vedno umijte.

  • Pripomočke za pedikuro sterilizirajte.

  • Ne uporabljajte lakov za nohte in umetnih nohtov, saj lahko pomagajo pri širitvi in rasti glivic.

    Za zdravljenje blage glivične okužbe nohtov lahko uporabite izdelke, ki ustvarijo neugodno okolje za glivice, ter s tem preprečite razširitev okužbe.

 

Izvedite več o zdravljenju glivičnih nohtov s Scholl