Med nosečnostjo


Stopala med nosečnostjo

Povečana telesna masa med nosečnostjo lahko spremeni vaš način hoje in včasih povzroči težave s stopali, kot so usnjata koža in kurja očesa. Prav tako, če stopala ne podpirajo telesa na pravilen način, povzročijo bolečino v kolenih, bokih in spodnjem delu hrbta.

Kako negovati stopala med nosečnostjo

Čevlji z nizko peto in oblazinjen vložek v čevlju lahko pomagata sprostiti neprijeten občutek, saj čevlji z gelnim vložkom absorbirajo šok od hoje. Med nosečnostjo se stopala pogosto povečajo za 1 ali 2 številki, zato morate imeti čevlje prave velikosti.
Nega suhe, usnjate kože zahteva redno nego stopal. Plovec, strgalo in krema za luščenje lahko pomagajo odstraniti mrtve celice in spodbujajo rast nove, zdrave kože. Dnevni nanos vlažilne kreme izboljša elastičnost kože in prepreči suhost ter trdo kožo, ki lahko vodita do razvoja kurjih očes in debele trde kože. V zadnjem trimesečju je še posebej priporočljivo, da med dnevom večkrat privzdignete noge ter s tem sprostite utrujenost in preprečite otekanje. Lahko pomagata krema ali poživljajoče pršilo, ki povrneta moč stopal ter nog. Zmerne vaje, kot sta plavanje in hoja, so idealne za izboljšanje krvnega obtoka in mišični tonus, prehrana z manj soli pa zmanjša otekanje.