Najboljsi nacin za izbiro cevljev

 


Nič ni hujšega kot takrat, ko ugotovite, da popolni čevlji, ki ste jih pomerili v trgovini, niso dovolj udobni, da bi jih nosili. Tukaj je praktični vodič za izbiro najboljših čevljev za vas.

 

Nogavice

Ko kupite par čevljev, jih obvezno preizkusite s takimi nogavicami, kot jih boste nosili v teh čevljih. Bodisi jih kupite ali pa jih prinesite s seboj.

Dolžina

Vaš čevelj mora od vaših stopal biti daljši za 1 cm, saj boste tako imeli dovolj prostora za premikanje in se boste izognili drgnjenju. Izmerite dolžino vaših stopal do vrha vašega najdaljšega nožnega prsta - pazite, saj to ni vedno palec!

Širina

Čevelj se mora prilegati najširšemu delu vašega stopala tako, da se ne drgne ob vaše stopalo in ne tišči. Če vaših nožnih prstov ne morete premikati, so čevlji preozki.

Globina

Zgornji del čevlja ne sme pritiskati na vrh vaših stopal, posebej ne na prste. Če čevelj pritiska, lahko povzroči draženje kože, težave z nohti in krče v prstih. Globina čevlja je prava, če lahko stopalo upognete.

Pete

Čevelj se mora okoli pet tesno prilegati vašemu stopalu, posebej pri športnih čevljih. Nestabilna peta omogoča drsenje stopala naokrog in zato je hoja nestabilna, kar povzroči bolečine v nožnem loku in draženje kože.

Notranji vložek

Pomembno je izbrati anatomsko oblikovan notranji vložek ali čevelj, ki podpira vaše stopalo na vseh pravih podpornih točkah. Čevlji, ki omogočajo menjavo notranjega vložka so zelo praktični: vložek lahko odstranite in ga zamenjate z anatomsko ortopedskim vložkom, ali pa ga odstranite in stopalu, ki čez dan oteče omogočite več prostora.

Podloga

Podloga čevlja mora biti gladka in brez gub ali kakršnih koli dvignjenih šivov - tako se boste izognili kakršnemukoli draženju ali poškodbam kože.

Zgornji del

Ne glede na material, iz katerega je narejen zgornji del, morajo čevlji biti prilagodljivi in ne smejo omejevati gibanja stopal. Prav tako je pomembno upoštevati dihanje stopal, zato da se stopala ne pregrejejo in ne proizvajajo vonjav.

Podplat

Material, iz katerega je narejen podplat mora biti lahek, trajen in mora imeti dober oprijem. Izberite čevlje, ki vas ščitijo pred kamenjem ali drugimi predmeti na tleh, ki bi lahko poškodovali vaše stopalo.

Zapenjanje

Če je možno, izberite čevlje, ki se zapnejo z ježki ali zaponkami, zato, da jih lahko prilagajate vašim potrebam.

Velikost

Naša stopalo so popolnoma oblikovana pri 18-ih letih, toda s starostjo ali med nosečnostjo se njihova velikost in oblika še vedno lahko spremenita. Oblika čevlja in prileganje imata prav tako vpliv. Zato je najbolje izbrati udobno prileganje, ki je najbolj ugodno za stopala.

Pomerjanje in napake

Vedno pomerite oba čevlja: stopala večine ljudi se rahlo razlikujejo v velikosti, zato izberite velikost večjega stopala. Vaše stopalo se pri večji teži razširi, zato morate pri pomerjanju stati. Čevlje zmeraj kupujte popoldne ali zvečer, ko je vaše stopal nekoliko večje zaradi dnevnih obremenitev. 

Majhen trik

Ne pozabite v trgovini s čevlji na nogah prehoditi nekaj krogov – tudi v najmehkejšem materialu se lahko počutite neudobno med hojo. Čevlje morate nositi vsaj 10/15 minut, zato čevelj, ki ga želite kupiti, obdržite na enem stopalu, medtem ko pomerjate druge čevlje, ter z njim hodite naokrog po trgovini, kolikor dolgo je možno.